Glavni Bolest

Kakva osnovna temperatura prije mjesečnog normalnog, što za i kako mjeriti, raspoređivanje

U tijelu žene redovito se mijenja hormonska pozadina, izravno povezana s procesima menstrualnog ciklusa. U zdravoj mladoj ženi, ove promjene se očito ponavljaju iz mjeseca u mjesec. Primjećuje se da hormonski učinak utječe na osnovnu tjelesnu temperaturu. A ako izmjerite temperaturu svaki dan istodobno, možete vidjeti jasan uzorak izmjena i odražavati ih na grafikonu. Vidjet će se na koji dan ciklusa ovulacija javlja, kada se može pojaviti trudnoća. Moguće je primijetiti, postoji li koncepcija, prepoznati patologije.

Koja je osnovna temperatura, svrha mjerenja

Razmatra se normalna bazalna temperatura tijela od 36 ° do -37,5 °. U žena u različitim danima menstrualnog ciklusa i prije menstrualnog perioda, opažene su karakteristične temperaturne devijacije u tim granicama, povezane s promjenom odnosa estrogena i progesterona. Da bismo primijetili uzorak tih odstupanja, potrebno je mjeriti baznu temperaturu istodobno svaki dan, a zatim usporediti čitanja za nekoliko ciklusa.

Budući da je ovo odstupanje od bazalne temperature u desetinkama stupnja, poželjno je eliminirati utjecaj vanjske uvjete, no to se ne mjeri u pazuhu, poput obične prehlade, ali je stalno u jednom od tri mjesta: u ustima, u vaginu ili rektum (najviše točan rezultat dobiva se rektalno mjerenje). To je ta temperatura koja se naziva bazalna.

Pri mjerenju temperature moraju se ispuniti sljedeći uvjeti:

 • isti termometar se koristi cijelo vrijeme;
 • mjerenja temperature izvode se na skloni položaj tek ujutro, odmah nakon spavanja, strogo u isto vrijeme;
 • trajanje sna ne bi trebalo biti kraće od 3 sata, tako da stanje tijela bude stabilno, temperatura ne utječe na promjene u cirkulaciji krvi tijekom kretanja i drugih vrsta aktivnosti;
 • Termometar treba držati 5-7 minuta, očitanja se snimaju odmah nakon mjerenja;
 • ako postoje mogući uzroci abnormalnosti od normalne bazalne temperature (bolest, stres), tada mora biti odgovarajuća napomena.

Izmjerene indikacije se uobičajeno reflektiraju u obliku grafikona, označavajući dane menstruacijskog ciklusa na vodoravnoj osi i bazalnoj temperaturi na okomitoj osi.

Napomena: Mjerenja temperature će biti učinkovita samo ako žena ima redoviti ciklus, bez obzira je li 21 do 24, 27-30 ili 32-35 dana.

Ono što možete naučiti iz grafikona promjena temperature

Uspoređujući temperaturne grafikone za nekoliko mjeseci (po mogućnosti ne manje od 12), žena će moći odrediti na koji dan ciklusa ima ovulaciju, a time i za određivanje vremena mogućeg začeća. Nekima pomaže grubo definirati "opasne dane" kako bi bili posebno pažljivo čuvani prije njihove ofenzive. Međutim, vjerojatnost pogreške dovoljno je velika. Čak i apsolutno zdrave žene mogu imati neobjašnjive kvarove prije menstruacije, barem povremeno. Stoga, vjerujemo tom načinu 100% ne vrijedi.

Prema obliku dobivene krivulje, linije određuju da li se ovulacija događa u svakom pojedinom ciklusu, zaključiti jesu li jajnici učinkovito funkcionirani, da li je proizvodnja ženskih spolnih hormona u skladu s normom.

Prema položaju temperaturnih točaka uoči menstrualnog perioda, pretpostavlja se da je došlo do oplodnje i ustanovljeno je najranije trudnoće. Potvrditi ili opovrgnuti ovu pretpostavku može liječnik nakon palpacije maternice i ultrazvuka.

Video: Kakvo je značenje mjerenja osnovne temperature?

Kako se bazalna temperatura mijenja tijekom ciklusa (ovulacija, prije mjesečno)

Ako zdrave žene, imala redoviti ciklus, onda odmah nakon mjesečnog (sazrijevanja folikula faze s jajeta), temperatura malo povišena (do 36,5 ° -36,8 °). Zatim, u sredini ciklusa (prije ovulacije) smanjuje na 36 ° -36,2 °, dostižući najmanje u vrijeme folikula rupture i izlaz jajašce.

Nakon toga, zapaženo je nagli porast (lutealne faze sazrijevanja i poboljšane proizvodnju progesterona u njemu) na 37 ° -37,5 °, a prije menstruacije bazalne temperature postepeno opet smanjila do posljednjeg dana ciklusa na oko 36,5 °.

Specifične vrijednosti bazalnih temperatura za svaku ženu su različite, jer ih utječu mnogi čimbenici: individualna fiziologija, klimatski uvjeti, način života i još mnogo toga. Ali ostaje općeniti obrazac: pad temperature u vrijeme ovulacije, kasniji oštar porast u nekoliko dana i postupno smanjenje prije menstruacije.

Kao primjer, može se prikazati sljedeći raspored (trajanje ciklusa je 23 dana, ovulacija se događa na dan 9, koncepcija je moguća od 5 do 12 dana).

upozorenje: Oplodnja je moguće samo nakon ovulacije, ali ako spermij uđe u jajovodu prije nego što je već nekoliko dana, vjerojatno je da će na sastanku spermija i jajašca. U svim drugim „ne-opasne dana” ciklus na vaginu djelovanja hormona takva okolina je stvoren da spermiji umiru prije dolaska u maternicu.

Rezultati mjerenja mogu varirati, ako uoči žene premoren ili bolesni, a ako ne dobije dovoljno sna, uzimanje bilo kakvih lijekova (npr paracetamol za glavobolju), piti alkohol. Rezultat će biti netočne i ako se tijekom posljednjih 6 sati prije Mjerenje bazalne tjelesne temperature dogodile seksualni kontakt.

Koje su odstupanja krivulje temperature od norme?

Bazalna temperatura prije mjesečnog u normi trebala bi pasti za 0,5 ° do 0,7 ° u odnosu na maksimalnu vrijednost na početku druge faze ciklusa. Postoji nekoliko varijanti odstupanja:

 • čitanje temperature prije mjesečnog pada;
 • raste prije mjesečnog;
 • Temperatura širenja tijekom ciklusa je vrlo mala;
 • promjene bazne temperature su kaotične, nemoguće je otkriti zakon.

Uzrok takvih abnormalnosti može biti početak trudnoće, kao i patologije povezane s poremećajem hormonalne pozadine i funkcioniranje jajnika.

Bazalna temperatura tijekom trudnoće

Nakon ovulacije, u drugoj polovici ciklusa, glavnu ulogu u odnosu hormona igra progesteron. Njegova pojačana proizvodnja počinje u vrijeme formiranja žutog tijela umjesto jajnika koji je nastao iz jajnika. To je razlog za oštar temperaturni porast na grafikonu. Ako se osnovna temperatura prije mjesečnog zadržavanja poviše, njegova vrijednost je približno konstantna (oko 37,0 ° -37,5 °), to može ukazivati ​​na početak trudnoće.

Na primjer, na ovom 28-dnevnom ciklusu ciklusa možete vidjeti da je 20. dana ciklusa temperatura pala. Ali odmah je počeo rasti, a tijekom posljednjih dana prije mjesečnog boravka na povišenoj razini od 37 ° do -37,2 °. Pada temperature na dan 20-21 dogodila se u vrijeme implantacije embrija u maternicu.

Pomoću grafikona možete pretpostaviti samo o podrijetlu koncepcije. Poteškoća je da mogu postojati drugi uzroci povišene bazalne temperature prije menstruacije, na primjer:

 • pojava ginekoloških upalnih ili infektivnih bolesti, pogoršanje općeg blagostanja;
 • prima veliku dozu ultraljubičastog zračenja nakon dugog boravka na plaži;
 • zlostavljanja alkoholnih pića ili jake kave noć prije.

Međutim, ova tendencija promjene pokazatelja temperature može se smatrati jednim od prvih znakova trudnoće.

Video: Kako se pokazatelji mijenjaju tijekom ciklusa, razlozi za odstupanja

Odstupanja indikacija temperature u patologijama

Prema rasporedu, moguće je pretpostaviti pojavu patoloških stanja koja su uzrok neplodnosti ili pobačaja.

Nedostatnost druge faze ciklusa

Postoje slučajevi kada prije početka mjesečne bazalne temperature ne samo da ne pada, nego također raste za 0,1 ° -0,2 °. Ako se također vidi da je trajanje faze od ovulacije do sljedećeg mjeseca manje od 10 dana, može se pretpostaviti da u ovom slučaju luteinska faza nije adekvatna. To znači da progesteron nije dovoljan da osigura normalnu implantaciju embrija u maternicu, a žena ima visoku vjerojatnost pobačaja. U ovom slučaju, ona treba liječenje lijekovima na bazi progesterona (npr. Dyufastone).

Nedostatak estrogena i progesterona

Moguća je situacija u kojoj kao rezultat bilo kojeg endokrinog poremećaja ili bolesti jajnika u tijelu, nema dovoljno homoseksualnih spolnih odnosa. Grafikon će pokazati da dolazi do ovulacije, ciklus je dvofazan, ali promjena indeksa, počevši od 1 dana i završetka temperature prije mjesečnog, iznosi samo 0,2 ° - 0,3 °. S takvom patologijom često se susreće u liječenju neplodnosti.

Ako tijelo nedostaje estrogena, grafikon će biti izmjena kaotičnih bursts i temperature kapi. U ovom slučaju, nema načina da se javlja kada se pojavi ovulacija i ako se to uopće dogodi. Međutim, ako se dobije graf takve vrste, to ne mora nužno značiti da žena ima tu patologiju. Temperatura skokovi mogu se pojaviti i iz nekog drugog razloga: zbog stresa, koji se odnose, na primjer, da se presele u novi stan, pojavu bolesti.

Anovulacijski ciklusi

Ciklusi bez ovulacije uzrok su neplodnosti. One se povremeno mogu promatrati u svakoj ženi. Patologija je njihov izgled nekoliko mjeseci zaredom. Istodobno, linija će postati gotovo ravna, na kojoj je bazalna temperatura praktički ista kao u drugim danima prije najviše mjesečno. Uočeno je, kako kažu, "jednofazni" (anovulacijski) ciklus.

Kada posjetiti liječnika

U slučaju da je vrijednost temperature prije mjesečne poraste iznad 37,5 °, graf nije izražen pad u sredinom ciklusa, nakon čega slijedi oštar val, varijacija temperatura tijekom mjeseca više ne 0,3 °, ona će morati posjetiti ginekologa. Vjerojatno je potrebno napraviti SAD i predati analizu krvi na održavanje hormona.

Bazalna temperatura u ovulaciji: kako ispravno izmjeriti i izgraditi grafikon

Ovulacija je ključni događaj u ženskom menstrualnom ciklusu. Ako precizno odredite dan kada se dogodi, moguće je ne samo planirati začeće, već i malo utjecati na spol budućeg djeteta.

Dobijte informacije o tome kada jajašca ostavlja jajnika, dopuštaju različite načine: ultrazvuk jajnika ili određivanje koncentracije spolnih hormona tijekom ciklusa nekoliko puta. Ali najjednostavnija i besplatnija metoda koju svaka žena može raditi kod kuće je, i još uvijek, bazna termometrija. Pažljiva analiza kako se bazalna temperatura mijenja svakodnevno, pružit će priliku za proučavanje rada jajnika, kako bi se utvrdilo da li dolazi do ovulacije ili ne, kako bi se odredila trudnoća prije nego što ga test može pokazati.

Bit metode bazne termometrije

Ključnu ulogu u upravljanju ženskih tijela play spolnih hormona: estrogen i progesteron, prolaktin, gonadotropni hormoni hipotalamusa i hipofize. Ravnoteža između njih odražava se u različitim procesima, uključujući i tjelesnu temperaturu, koja se zove bazalna.

Bazna temperatura - to je najniža temperatura indikatora, što ukazuje na stvarnu temperaturu unutarnjih organa. Određuje se odmah nakon odmora (obično nakon noći spavanja), prije početka bilo kakve fizičke aktivnosti koja će stvoriti pogrešku u mjerenju. Da bi se to utvrdilo, prikladni su samo odjeli koji komuniciraju sa šupljinama tijela. Ova vagina (ona je povezana s maternicom), rektum (izravno je povezan s debelim crijevima) i usnoj šupljini, prelazeći u orofarinksa.

Razinu bazalnog indeksa određuju hormoni estrogena i progesterona. Oni "diktiraju" koja bi bazalna temperatura trebala biti u slučaju ovulacije kod određene žene.

Normalna količina samog estrogena ne utječe na indeks temperature. Zadatak ovog hormona je spriječiti progesteron da utječe na termoregulacijski centar lokaliziran u hipotalamusu (ovo je područje povezano s mozgovima).

U prvoj polovici ciklusa prevladava estrogen. Ne dopušta bazalnoj temperaturi da se podigne iznad 37 ° C. U razdoblju ovulacije, kada se povećana količina estrogena prvi put unese u krv, indeks temperature se smanjuje za približno 0.3 ° C. Kada jaje ostavlja folikul, a na svom mjestu se pojavljuje žuto tijelo koje proizvodi progesteron, termometar pokazuje 37 ° C ili više. U ovom slučaju, osnovna termometarska tablica postaje slična ptici s otvorenim krilima, čiji kljun simbolizira dan ovulacije.

Nadalje, kada žuto tijelo umre (ako ne dođe do začeća) i količina progesterona se smanjuje, temperatura se smanjuje. Tijekom menstruacije indikator se drži na slici od 37 ° C, zatim se smanjuje i sve se ponovno ponavlja.

Ako se pojavi trudnoća, progesteron se obično proizvodi sve više i više, pa se temperatura ne smanjuje, kao prije mjesečnog, ali, naprotiv, povećava se.

Što će odrediti dan ovulacije

Znajući za koji dan oocita izlazi iz folikula, žena može:

 • planirati trudnoću: u 3-4 mjeseca planiranja, moguće je prakticirati seksualni odnos ne "otprilike", računajući 14 dana od očekivanog početka sljedećeg mjeseca i znajući točno dan ovulacije;
 • planirajte spol budućeg djeteta (metoda nije 100%). Ako želite biti rođen dječak, odnos je bolje planirati za dan ovulacije (danas je smanjena bazalnu temperaturu i vaginalni leucorrhoea stjecanje boju i konzistenciju sirove piletine proteina). Ako je san - roditi djevojčicu, bolje je imati seks 2-3 dana prije očekivane ovulacije;
 • znajući kada se javlja ovulacija, možete, naprotiv, izbjegavati koncepciju, jer nekoliko dana prije njega, dan otpuštanja jaja i dan poslije su najopasniji dani;
 • raspored će pokazati postoje li hormonski problemi, upala reproduktivnih organa ili nedostatak ovulacije (anovulacija), zbog čega nema koncepcije.

Osim toga, iscrtavanje bazalnog termometrijskog rasporeda u nekim slučajevima omogućit će određivanje trudnoće i bez kupnje testa. A ako nastavite voditi i prvi put nakon začeća, možete vidjeti prijetnju pobačaja na vrijeme i poduzeti potrebne mjere.

Kako ispravno provesti bazalnu termometriju

Vrlo je važno znati pravilno mjeriti osnovnu temperaturu za određivanje ovulacije. Uostalom, tijelo žene vrlo je osjetljivo na minimalne promjene u vanjskim uvjetima, a mjerne jedinice u kojima se drži grafikon su desetine stupnjeva (ovo je mjesto gdje može biti važno oscilacija od 0,1-0,05 ° C).

Ovdje su osnovna pravila, prema kojima će raspored temperature postati maksimalno informativan:

 1. Mjerenja se provode bilo u rektumu (optimalno), vaginalno ili u ustima (to zahtijeva poseban termometar).
 2. Termometar treba umetnuti za 2-3 cm i tiho leći, uzimajući mjerenja, 5 minuta.
 3. Prije nego što uzmete mjerenja, ne možete sjediti, vrtjeti, ustajati, hodati, jesti. Čak i potresanje termometra može dovesti do pogrešnog rezultata.
 4. Izaberite kvalitetni termometar (bolja živa), s kojom ćete mjeriti temperaturu dnevno 3-4 mjeseca.
 5. Stavite na stol (polica) u blizini kreveta, do kojeg možete doći ujutro, bez ustajanja, 3 stvari: termometar, prijenosnik i olovka. Čak i ako počnete održavati raspored na računalu - u mrežnim ili izvanmrežnim programima, najbolje je, nakon čitanja pokazatelja termometra, odmah snimiti taj broj.
 6. Uzmite mjerenja svako jutro u isto vrijeme. Plus ili minus 30 minuta.
 7. Prije mjerenja morate spavati najmanje 6 sati. Ako se ustajete noću, potom uzmite mjeru da biste imali više od 6 sati.
 8. Termometar bi trebao biti učinjeno na 5-7 ujutro, čak i ako možete spavati prije podneva. To se objašnjava dnevnim biorhythmima nadbubrežnih i hipotalamusnih hormona, koji utječu na bazalnu temperaturu.
 9. Na točnost mjerenja utječe putovanje, unos alkohola, tjelovježba, spolni odnos. Stoga, pokušajte izbjeći ove situacije što je više moguće tijekom bazalne termometrije, ali ako se dogode, označite ih na grafikonu. A ako se razbolite i razvijete groznicu, sva mjerenja za sljedeća dva tjedna bit će potpuno neinformativna.

Kada početi mjeriti bazalnu temperaturu?

Od prvog dana, menstruacije, to jest od prvog dana ciklusa.

Kako zadržati raspored?

Moguće je da se papir u stanicu crtanje dva retka: liniju u horizontali (uz apscisu) označavaju mjesec, vertikalni (y-os) kao raschertite tako da svaka stanica podrazumijeva se 0,1 ° C. Svakog jutra stavite točku na raskrižju pokazatelja termometrije i željenog datuma, spojite točke zajedno. Navečer, ne morate mjeriti temperaturu. Pod vodoravnom linijom ostavite mjesto na kojem ćete svakodnevno primati bilješke o izlučevinama i događajima koji bi mogli utjecati na pokazatelje. Tijekom mjerenja, od 6. do 12. dana, nacrtajte vodoravnu crtu. Zove se okluzivno i služi za praktičnost dekodiranja rasporeda ginekologa.

Preporučujemo i upotrebu već pripremljenog predloška za donji grafikon osnovne temperature, spremanje na računalo i ispisivanje. Da biste to učinili, pomaknite pokazivač preko slike i spremite sliku putem desnog izbornika gumba miša.

Obratite pažnju! Ako uzimate kontracepcijske lijekove, ne morate provoditi termometriju. Ti lijekovi posebno isključuju ovulaciju, što ih čini kontracepcijskim.

Pročitajte i o drugim metodama određivanja ovulacije u našem prethodnom članku.

Krivulja osnovne temperature je normalna

Što izgleda tablica bazalne temperature kada ovulira (tj. S normalnim ovulacijskim ciklusom):

 • u prva tri dana menstruacije, temperatura je oko 37 ° C;
 • do kraja mjeseca temperatura padne na 36,4-36,6 ° C;
 • Nadalje, za 1-1,5 tjedna (ovisno o dužini ciklusa) Termometrija pokazuje iste brojke - 36,4-36,6 ° C (može biti manja ili veća ovisno o metaboličkim procesima u tijelu). Ne bi trebao biti isti svaki dan, a malo oklijeva (tj. Nije pravocrtna linija, već zigzag). Nakon 6 vrijednosti povezane prekryvayuschey redak mora slijediti tri dana kad je temperatura postaje veći 0,1 ° C ili višoj, i u jednom od ovih dana - iznad 0,2 ° C. Zatim za 1-2 dana možete čekati ovulaciju;
 • prije ovulacije, termometar pokazuje bazalnu temperaturu nižu za 0,5-0,6 ° C, nakon čega se oštro podigne;
 • tijekom ovulacije, bazalna temperatura je unutar 36,4-37 ° C (prema drugim podacima, iznad 37 ° C). To bi trebalo biti 0,25-0,5 (u prosjeku 0,3 ° C) više nego na početku menstruacijskog ciklusa;
 • što bi trebala biti bazna temperatura nakon ovulacije, ovisi o tome je li koncepcija došla ili ne. Ako se trudnoća ne pojavi, brojke se postupno smanjuju, ukupno za oko 0,3 ° C. Najviša temperatura promatrana je 8.-9. Dana nakon pojave zrelog oocita. Upravo na ovaj dan, implantacija oplođenog oocita u unutarnju membranu maternice odvija se.

Između prosječnih vrijednosti dviju polovica ciklusa - prije i poslije ovulacije - razlika temperature treba biti 0,4-0,8 ° C.

Koliko dugo traje bazna temperatura nakon ovulacije?

Prije početka menstruacije. Obično je 14-16 dana. Ako je već 16-17 dana, a temperatura je još uvijek iznad 37 ° C, to vjerojatno ukazuje na trudnoću. Tijekom tog razdoblja možete napraviti test (glavna stvar je da nakon što je ovulacija već prošla 10-12 dana), možete odrediti hCG u krvi. Ultrazvuk i pregled ginekologa još nije informativan.

To su vrijednosti osnovne temperaturne norme za ovulaciju, kao i prije i poslije nje. Ali ne uvijek menstrualni ciklus izgleda tako savršeno. Obično brojevi i izgled krivulje uzrokuju puno pitanja među ženama.

Visoke brojke u prvoj fazi ciklusa

Ako je nakon menstruacije bazalni termometar iznad 37 ° C, to ukazuje na nedovoljnu količinu estrogena u krvi. U tom slučaju obično se opaža anovulacijski ciklus. A ako oduzeti 14 dana sljedećem menstruacije, to jest, pogledajte 2. fazi (inače se ne vizualizirati), ne može se vidjeti nagle promjene indikatora temperature, bez njihovog postupnog rasta.

Sindrom je popraćen raznim neugodnim simptomima: vruće trepće, glavobolje, poremećaji srčanog ritma, povećano znojenje. Ova vrsta krivulje temperature, zajedno s određivanjem u krvi niskim razinama estrogena, zahtijeva od liječnika da propisuje lijekove - sintetičke estrogene.

Nedostatnost progesterona i estrogenski-progesterona

Ako bazalna temperatura ne raste nakon ovulacije, to ukazuje na insuficijenciju progesterona. Ta je situacija česta pojava endokrine neplodnosti. A ako se pojavi koncepcija, postoji opasnost od pobačaja u ranoj fazi, dok se placenta ne formira i preuzima funkciju proizvodnje progesterona.

Nedostatan rad korpus luteuma (žlijezda nastala na mjestu otkrivenog folikula) pokazana je smanjenjem indeksa temperature već od 2-10. Dana nakon ovulacije. Ako se duljina faze 1 ciklusa i dalje može razlikovati, druga faza bi trebala biti ista i prosječna za 14 dana.

Progresijska insuficijencija može se pretpostaviti čak i sa povećanjem broja na samo 0,3 ° C.

Ako već imate 2-3 ciklusa nakon ovulacije - nisku bazalnu temperaturu, kontaktirajte ovaj raspored s ginekologom. On će reći u kojim danima ciklusa je potrebno donirati krv za određivanje progesterona i drugih hormona u njemu, a na temelju ove analize će propisati liječenje. Obično je imenovanje sintetičkih progesterona djelotvorno i kao rezultat toga, žena postaje trudna i izvadi dijete.

Nedostatak estrogenski-progesterona

Ovo stanje, kada jajnici ne proizvode dovoljnu količinu oba hormona, pokazuju temperaturna grafikona koja nema značajne fluktuacije (postoje velike površine s ravnim linijama, a ne zigzagove). Ovo stanje je također naznačeno povećanjem vrijednosti temperature do 0,3 ° C nakon ovulacije.

Anovulacijski ciklus

Ako je već 16. dan menstruacijskog ciklusa, a nema karakterističnog smanjenja, a zatim porast temperature, najvjerojatnije, nije bilo ovulacije. Što je starija žena, to više ima takve cikluse.

Polazeći od prethodne, bazna termometrija je jednostavna i proračunska metoda za određivanje dani optimalnih za koncepciju, kao i razloge zašto se trudnoća ne može dogoditi. U jutarnjim satima je potrebno samo 5-10 minuta vremena. Bez obzira na pokazatelje koje ne vidite, to nije razlog za paniku ili samo-lijekove. Obratite se ginekologu s rasporedom za neke cikluse, a vi ćete imenovati dijagnostiku i liječenje.

Mjerenje bazalne temperature prije mjesečno

Mjerenje bazalne tjelesne temperature prije menstruacije - jeftin i jednostavan način za rano otkrivanje trudnoće, te određivanje stanja reproduktivnog sustava u cjelini, kao i identificiranje dana u ciklusu najpovoljnija ili, obrnuto, siguran u smislu začeća. To je prilično točna metoda, ako redovito mjerite sva pravila 3-4 mjeseca.

Sadržaj članka

Obvezno je poštovati sljedeće preporuke:

 • koristiti samo jedan od odabranih metoda mjerenja: rektalni, oralni ili vaginalni;
 • svaki dan za mjerenje BT istodobno (7-8 sati) s maksimalnim izbočinama od 30 minuta;
 • kontinuirani san prije mjerenja trebao bi trajati 4-5 sati (minimalno 3);
 • ne ustati iz kreveta, ne kreću i nije ni otvoriti oči prije postupka i tijekom mjerenja (zbog čega je termometar i za podmazivanje kremu svom vrhu staviti rame uz rame, sa termometrom i dalje navečer bi trebao biti uzdrmano);
 • bolje je primijeniti živu toplomjer i mjeriti rektalnu metodu;
 • ako želite izaći iz kreveta prije uobičajenog vremena mjerenja, bolje je izmjeriti BT prije nje, ali ga označite u posebnom grafikonu na grafikonu;
 • potrebno je imati na umu sve čimbenike koji mogu utjecati na rad BT: sex noć prije, lijekova, hormona droge, uključujući kontraceptive, stres, putovanja, unos alkohola, drugi termometar, drugom mjerenju vremena, itd

Ako se pridržavate svih pravila mjerenja, tablica bazne temperature prije mjesečnih i drugih faza ciklusa može dati ginekologu mnogo korisnih informacija.

norma

Karte BT zdrave žene pokazuju da stalno mijenja, mijenja prije i nakon menstruacije i prije ovulacije, a nakon toga, kada je „implantata depresije” (ako održan koncepciju), te u kasnijim prvim danima trudnoće. U prvoj fazi ciklusa (tijekom mjesečnih razdoblja) BT treba biti nizak - do 37 ° C.

I posljednjeg dana krvarenja, može pasti na 36.2-36.3 ° C. U folikularnoj fazi, kada ovčica raste, norma BT je 36,6-36,9 ° C. Prije ovulacije, unutarnja temperatura može opet pasti na jedan ili dva stotinki stupnja, a na izlasku iz jaja od mahuna i dani početi rasti, osigurati uvjete za fetus u slučaju začeća.

Njegova vrhunska unutarnja temperatura doseže nakon ovulacije u lutealnoj fazi, koja traje 12-16 dana. Tijekom tog razdoblja pokazatelj može porasti na 36,8-37,5 ° C, a razlika između dvije faze menstrualnog ciklusa iznosi 0,4-0,8 ° C, a pojedini indikatori temperature za žene mogu se razlikovati.

Za dan ili dva ili tri prije nego mjesečni BT opet padne na minimum (na primjer, 36,7 ° C). Basalna temperatura prije menstruacije 36 9 - idealan pokazatelj u ovom trenutku, što ukazuje na to da je ovulacija prošla. Unutarnja temperatura tijela dosegne takvu ocjenu uoči mjeseca, ako nema bolesti genitalnih organa ili nije došlo do začeća. Ova temperatura može također biti u anovulacijskom ciklusu. Prvi dan menstruacije, BT je obično oko 37 ° C, ali ne više.

Uzroci abnormalnosti

Znajući što bi trebala biti bazna temperatura prije mjesečnog, nije teško pogoditi da sva odstupanja od norme u vašem rasporedu ukazuju na trudnoću ili patologiju.

Povišena bazalna temperatura prije svakog mjeseca (više od 37 ° C) - prigoda za razmišljanje o vašem stanju.

Bazalna temperatura prije mjesečno 37 2 ° C ili više za 14-18 dana je vjerojatno simptom trudnoće, čak i ako ima uočavanje.

Bolje je napraviti test koji će potvrditi ili opovrgnuti ovu pretpostavku i nastaviti provoditi mjerenja i zapise.

Stabilno povišeni BT prije svakog mjeseca za nekoliko ciklusa (37,5 ° C) znak je upale u dodatcima (jajnici i epruveti), pa se odmah posavjetujte sa ženskim savjetovanjem s takvim rasporedom. Osim toga, fokus upala može se naći iu drugim organima.

No, povećanje BT samo jedan dan prije menstruacije nije nužno razlog za zabrinutost. Možete napraviti pogrešku u mjerenju ili prekidanju pravila. U svakom slučaju, upalni proces ne može trajati 1-2 dana.

Drugi razlog za abnormalno visoke stope prije menstruacije je hormonska neravnoteža u ženskom tijelu. Obično se povezuje s nedovoljnom sekrecijom estrogena spolnog hormona. Nedostatak estrogena dovodi do neplodnosti, tako da ne biste trebali ostaviti ovu činjenicu bez pažnje.

Ponekad uzrok povećanog BT uoči menstruacije je učinak progesterona.

Smanjenje unutarnje temperature prije nego što je mjesečna temperatura ispod 36,9 ° C, a zatim abnormalno povećanje (iznad 37 ° C) u prvih dana menstruacije također je puna patologija. Konkretno, takva fluktuacija temperature može ukazivati ​​na endometritis, upalu endometrija maternice.

Neobična bazalna temperatura nakon menstruacije prije ovulacije također je vrlo informativna za stručnjaka. Ako se podigne iznad 37 ° C, najbolje je konzultirati ginekologa.

No, takvi preliminarni zaključci mogu se izvući na temelju jednokratnog BT mjerenja, ali samo pod uvjetom svakodnevnih ispravnih mjerenja.

Kakva osnovna temperatura mjesečno

Osnovni raspored omogućuje promatranje normalnog tijeka procesa u ženskom tijelu. Danas ćemo uzeti u obzir osnovnu temperaturu prije mjesečno i koje su vrijednosti karakteristične za funkcioniranje sustava dojenja u različitim fazama ciklusa, a posebno prije početka kritičnih dana.

Značajke mjerenja

Što se može naučiti iz tablice bazne temperature

Svaka žena zrele dobi kad snovi imaju savršen kružni proces, znati vrijeme ovulacije da biste dobili trudna kao što je planirano ili obrnuto kako bi se spriječilo neželjeno začeće. U tu svrhu, osim testiranja za ovulaciju i druge metode, u širokoj je mjeri mjerenje temperature u rektumu. Zato je pitanje života normalne bazne temperature prije mjesečnog, što bi trebalo biti tijekom izlaska ćelija i standarda za obje faze, vrlo relevantno za život djevojaka. Pomoću grafikona možete identificirati sljedeće:

 • Je li sazrijevanje folikula?
 • dan ovulacije;
 • hormonski neuspjeh;
 • dan budućih mjeseci;
 • pojava trudnoće.

Kakva osnovna temperatura prije mjesečne (norma ili stopa)

Prije određivanja osnovne temperature prije nego što se mjesečna norma nalazi u vašem ciklusu, sjetite se da bi mjerenja trebala biti provedena najmanje 3-4 mjeseca za pouzdanost dobivenih vrijednosti i pridržavati se određenih pravila:

 • Vrijeme mjerenja je 5-7 minuta pomoću žive toplomjera ili 1 minute s elektronskim termometrom;
 • Upotrijebite isti termometar, tresući je u večernjim satima;
 • Postupak treba obaviti ujutro, odmah nakon 6 sati miranog sna, bez izlaska iz kreveta i stvaranja naglim pokretima, po mogućnosti u isto vrijeme;
 • Podaci uneseni u raspored po kojem slaviti najmanje odstupanje na uobičajeni način života (prehlada, stres, fizički stres, konzumiranje alkohola, itd).
Pravilno napisano i ispravno čitanje rasporeda pomoći će identificirati problem u ranoj fazi, bez posljedica da se eliminira.

Specifikacije temperature u različitim fazama

Studija treba početi od prvog dana menstruacije. Vrijednosti tijekom tog razdoblja povišene su i stoga se ne uzimaju u obzir. Prosječna temperatura posljednjeg dana u mjesecu bit će reda od 36,3 °, i, kolebanja unutar granica do 36,5 °, održava se cijela prva faza. To su najpovoljniji uvjeti za rast folikula pod utjecajem estrogena.

Kakva će bazalna temperatura prije mjesečnog vremena ovisiti o ponašanju jaja: oplodnja će nastati ili ne. Nakon proboj folikula na zidu jajnika, žuto tijelo se formira na mjestima ozljede koje proizvode hormonski progesteron. On je odgovoran za oplodnju i pripremu maternice za primanje fetalnog jaja, i podiže temperaturu na 37.0-37.5 °. Takve vrijednosti su najoptimalnije za razvoj trudnoće.

Koja je osnovna temperatura mjesečno prije tjedan dana?

Standardni grafikon temperaturnih vrijednosti tijekom tog razdoblja stabilno će popraviti ove brojke. U slučaju začeća, sličan uzorak se nastavlja i prije i poslije kašnjenja, što je prvi znak trudnoće, što će biti potvrđeno drugim simptomima i pozitivnim testom.

Odgovarajući na pitanje, koja osnovna temperatura prije mjesec dana tjedan dana prije njihova početka bit će fiksna, odgovor je jednoznačan: 37 ° i više, ali ne više od 37,5 °. Iako je s 28-dnevnim ciklusom, u ovom trenutku implantata može biti vidljiva na grafikonu. Traje jedan dan, a kap u termometru se promatra na nekoliko desetina stupnja. Ponekad ga prati jedva primjetna bol u donjem dijelu trbuha i lagano krvavi iscjedak iz vagine. Obavještavaju buduću mumiju o uvođenju embrija u zid endometrija. Ipak, indikatori se izravnavaju i postaju isti. I ovaj fenomen nije promatran u svim ženama.

Koja je osnovna temperatura prije mjesečnog 3 dana

Što će basal temperatura prije mjesečnog (za 3 dana), ovisi o individualnosti svakog od fer spol. Statistika pokazuje pad od 0,3-0,5 °. Vrijednosti u intervalu 36.8-37.1 ° smatraju se standardnim u ovom trenutku.

Na pitanje što će bazalna temperatura biti prije mjesečnog (za 3 dana), ginekolozi će odgovoriti da će prosječna temperatura biti 36,8-37,1 °.

Neobična temperaturna svojstva

Postoje moguća odstupanja od norme zbog bolesti ili neravnoteže hormona, što se izražava u drugim pokazateljima na grafikonu. Najtipičniji primjeri odstupanja su:

Nedostatnost progesterona

 • Progesteronska insuficijencija, što uzrokuje aspiraciju niz krivulju krivulje. Karakterizira ga polagani porast temperature, koji traje ne više od tjedan dana. Razlika između digitalnih vrijednosti između faza postaje manja od 0,4 °, razdoblje drugog ciklusa skraćuje se na 10 dana umjesto 14, što uzrokuje pojavu menstruacije prije pojma;
S progesteronskom insuficijencijom, bazalna temperatura najprije se smanjuje, potom diže i traje oko dva tjedna.

endometritis

 • Endometritis, upala sluznice maternice, naprotiv, povećava temperaturu u prvim menstrualnim danima na 37 °. To je osnovna temperatura prije mjesečnog, a prvi dan krvarenja je kartica ove bolesti. Kada, nakon laganog smanjenja prije početka, umjesto da nastavi padati, dolazi do povećanja pokazatelja, jasno je da bez traženja liječnika ne može učiniti;
Bazalna temperatura prije mjesečnog i prvog dana, ako postoji takav upalni proces, kao što endometritis drži na razini od 37 °.

trudnoća

 • Nakon potvrde trudnoće, kad se poveća temperatura - do 37,5 °, mjesečna nije počela na vrijeme, i slavio ispuštanje krvi iz vagine, što ukazuje na opasnost od spontanog pobačaja. Uz negativan test i visoku temperaturu, moguće je razviti ektopičnu trudnoću;
Tijekom trudnoće, bazalna temperatura će ostati na razini do 37,5 ° C dulje vrijeme.

Nedostatak ovulacije

 • Odsutnost ovulacije, kada je rezultirajući grafikon skup kaotičnih točaka, tada visok, a zatim nizak, bez jasne granice između faza;

Upala dodataka

 • Upala dodataka povećava očitanja termometra, kako u prvom razdoblju cikličkog procesa, tako iu drugom. U prvoj polovici rasporeda zabilježeno je povećanje do 37 °, nakon čega slijedi smanjenje. U drugoj, koja bazalna temperatura prije mjesečne će biti za 2 dana, isto vrijedi čak i dalje, dostižući vrijednost od 38 °.
U drugom ciklusu, s upalom dodataka, bazalna temperatura prije mjesečnika ostat će na 38 °.

zaključak

Trebali biste znati da se prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva zapitajte koja bazalna temperatura prije mjesečnog ne vrijedi. Hormonske tablete za piće izobličavaju čitanje termometra, a rezultirajući raspored neće biti informativan.

Bazalna temperatura prije mjesečnog - što bi to trebalo biti? Kako mjeriti i koja je osnovna temperatura dnevno prije mjesečnog u normalu.

Bit metode je kako se bazalna temperatura mijenja prije mjesečnog

Bazalna temperatura treba biti fiksirana ujutro, odmah nakon buđenja i prije početka aktivnih aktivnosti. Mjesto mjerenja nije uobičajena pazuha, ali jedno od tri po izboru - vagina, usna šupljina, anus. Većina stručnjaka savjetuje da preferiraju potonje, kao najprikladnije i daju pouzdane rezultate. Da ne bi iskrivili ispravnu sliku, treba slijediti najjednostavnija pravila:

- za provođenje mjerenja u trenutku kada ste se postavili, nakon punog noći, bez izlazaka iz udobnosti kreveta. To je nepoželjno da se očitanja bazalne temperature prije menstruacije dan - postupak mora prethoditi tri sata miran san, ali ni u ovom slučaju to je moguće netočne čitanja;

- Upotrijebite poseban termometar koji se daje rektalno 5 minuta. Bolje je kuhati dan prije - tresti ga i staviti na noćni stol. Ne možete mijenjati žive uređaje na elektronički i obratno, isto bi se trebalo koristiti tijekom cijelog ciklusa;

- da sastavite pojedinačni raspored, pažljivo snimite rezultate neposredno nakon postupka, inače ih možete zaboraviti, označiti ih na pogrešan način i mijenjati cjelokupnu sliku promatranja;

- Prisutnost pratećih čimbenika koji mogu utjecati na točnost rezultata, poželjno je detaljno navesti u svojim dnevnim zapisima. Točnost brojeva može izazvati sumnje u slučaju uporabe alkoholnih pića dan prije, nije dovoljno duboko i dugotrajno spavanje, prisutnost intimnoj vezi, postojeći poremećaj probavnog trakta, stres.

Metoda se temelji na promjenama temperature ovisno o trenutnoj fazi menstrualnog ciklusa. Da biste razumjeli očekivane rezultate, potrebno je kratko upoznati s bazalnom temperaturom prije nego što mjesečno treba odgovarati normi.

U prvoj fazi ciklusa, očitanja osnovne temperature trebaju biti u rasponu od 36.3 ° - 36.8 °. Nakon oslobađanja sigurno prženog jaja brzo se skokovi vrše po pola stupnja, dobivena vrijednost ostaje gotovo do početka kritičnih dana. Krivac za promjenu bazalne temperature prije menstruacije je progesteron, koji je žurno započeti aktivnu pripremu za moguće začeće. U ovoj fazi, najpouzdaniji odgovor na pitanje, koja bi bazalna temperatura trebala biti prije mjesečnog, bit će vrijednosti od 36,8 do 37,5 °. Posljednja 3 dana prije izbijanja, u odsutnosti začeća, obilježena je njihovim smanjenjem, indeks normativne temperature je 37 °. Ukratko sažeti gore, napominjemo da oštar i brz porast bazalne temperature usred ciklusa signalizira uspješnu ovulaciju, a smanjenje prije dolaska kritičnih dana ukazuje na neuspjeh koncepcije.

Liječnik sugerira da redovito pratite promjene bazne temperature ako:

- očekuju se razni hormonski poremećaji;

- u roku od 12 mjeseci pokušaj da se zatrudni završava u neuspjehu, a postoji sumnja na neplodnost;

- potrebno je utvrditi povoljne dane pogodne za uspješno začeće;

- Potrebno je provjeriti razinu hormona u različitim fazama menstrualnog ciklusa.

Za praktičnu vizualnu usporedbu bazalne temperature prije mjesečnog reda treba biti normalno i ono što su njegove vrijednosti u vašoj evidenciji, najbolje je nacrtati grafičku sliku.

Lako je i brzo - zakazujemo bazalnu temperaturu prije svakog mjeseca

To je vrlo jednostavno to učiniti - samo trebate list običnog papira u kutiji. U vodoravnom smjeru, dani menstrualnog ciklusa su raspoređeni po redoslijedu, u vertikalnom smjeru indikacije dobivene pri mjerenju osnovne temperature, gdje stanica odgovara 1/10 stupnjeva. Na razini 37 ° bolje je vizualno nacrtati horizontalnu liniju preko linije za razdjeljivanje, koja će poslužiti kao granica između dvije glavne faze ciklusa. U idealnom opisu, grafička slika izgledat će ovako:

1. Od prvog dana menstruacije i do kraja ispuštanja, temperaturne vrijednosti postupno se smanjuju na 36.3 ° - 36.6 °. U tom rasponu, oni dolaze do ovulacije, stvarajući idealne uvjete za uspješno sazrijevanje jaja.

2. Brzi skok parametara iznad oznake 37 ° uvjerljivo označava uspješnu ovulaciju. Odsutnost povećanja ili situacija u kojoj se postupno povećava 2-3 dana, signal je o postojećim problemima s ovulacijom. Možda jaje nije bilo zrelo, ili je imao vremena umrijeti.

3. Tijekom faze mjesečnog ciklusa nakon uspješne ovulacije, bazalna temperatura prije mjesečnog iznosa prelazi 37 ° C, a tek nešto 2-3 dana prije dolaska kritičnih dana počinje lagano smanjivati. S pojavom menstruacije, ona doseže 37 °. Ako ste na grafikonu napravili jasno da postoje zapadanja jedne temperature ispod označene horizontalne linije - nažalost, najvjerojatnije je jaje umrlo.

Spremni za crtanje, ako su sve vrijednosti su u okviru normalizirana, a tijelo nema patoloških promjena podsjeća raspon krila galeb - jedan od njih predstavlja prvu fazu i smjestio ispod horizontalne linije, drugi - odgovara indikatore temperature, a druga faza je nešto veći.

Ono što je signalizirano odstupanjima u bazalnoj temperaturi prije mjesečno

Ako se pojava ne dogodi, posljednja dva ili tri dana prije pojave menstrualnog protoka, rektalna temperatura je neznatno smanjena i ne prelazi 37 stupnjeva. Ako su viši, možete se, još uvijek zastrašujući, radovati na trudnoći koja je došla, odgađanje će također svjedočiti u prilog tome. Međutim, ne samo sretan događaj može promijeniti baznu temperaturu prije mjesečnog. Dodavanje slabog smeđeg iscjetka na vrstu menstruacije može biti značajan znak moguće ektopične trudnoće ili upozorenje o postojećoj prijetnji pobačaja.

Ako se u dodacima pojavljuje akutna upala, neće se dogoditi smanjenje bazalne temperature prije mjesečnog razdoblja, a tijekom kritičnih dana čak će i porasti na 37,3-37,5 °. Gotovo iste manifestacije imaju endometritis, samo vrlo malo dopuštajući da temperatura padne prije pojave iscjedka. Povećanje bazalne temperature prije mjesečnog na 37,4 ° ponekad služi kao manifestacija nedovoljne razine estrogena. U tom slučaju, konzultacija endokrinologa neće ozlijediti, a željenom trudnoćom morat ćete malo pričekati. Liječnik će svakako ispitati osnovnu temperaturu prije mjesečnog promatranja tijekom posljednjih ciklusa, pa će njezin raspored morati biti što korisniji.

Svako odstupanje od vaših uobičajenih temperaturnih parametara prema smanjenju ili povećanju - prigodu za posjet liječniku. To se odnosi na stabilne promjene koje su promatrane za najmanje tri ciklusa. Moguće je brige, i nemaju što bazalna temperatura ovisi o mnogo različitih čimbenika -.. Pretjerano uzbuđenje, neispravnog mjerenja, premjestiti na drugo mjesto, hipotermije, umor, itd Kada dijagnosticiranje liječnika ne samo analiza koje je uočena bazalna temperatura prije menstruacije tijekom posljednjih ciklusa, ali također uzima u obzir važnu nijansu - razliku između prosječnih temperaturnih vrijednosti u različitim fazama. Stručnjaci vjeruju da bi ovaj parametar normalno trebao biti 0.4-0.5 stupnjeva. To je anomalnost ovog parametra koji obavještava o patologiji.

Bazalna temperatura prije mjesec dana - pokazatelji su pouzdani

Sve dopuštene vrijednosti bazalne temperature prije mjesečnog trajanja moraju biti normalne na temelju jutarnjih mjerenja. To su oni koji su vodili liječnik i žene same, jer je temperatura dobivena u drugim doba dana, može se značajno razlikovati od jutarnjih očitanja. Razlika između večernjih i jutarnjih cijena je u stanju napraviti cijeli stupanj, a bazalnu temperaturu prije mjesečnog dana - kako bi se postigle maksimalne brojke. To se ne može smatrati patologijom, jer je to činjenica da svaka aktivnost procesa koji se javljaju u tijelu doseže svoj vrhunac tijekom dana. Mjerenja u pogrešnom vremenu i uspoređivanje rezultata s bazalnom temperaturom prije mjesečnog razdoblja trebaju biti u skladu s normativnim indeksima, možete dobiti potpuno nepredvidive rezultate.

Neposredno nakon buđenja i obavljanja čak i minimalnih akcija, tijelo je pod utjecajem mnogih vanjskih uvjeta - psiho-emocionalnih i fizičkih opterećenja, unosa hrane i mnogih drugih. Oni su u stanju iskriviti osnovne temperature očitanja prije mjesec dana i spriječiti ispravan raspored. One se ne mogu izbjeći i uzeti u obzir prilikom analize rasporeda, pa zbog pouzdanosti rezultata još uvijek morate izmjeriti bazalnu temperaturu prije mjesečnog jutra. Nemojte također koristiti ovu metodu protiv pozadine uzimanja hormonskih lijekova, rezultat će biti namjerno lažan. Neki drugi čimbenici mogu predstavljati netočnosti:

- putovanja i preseljenja, posebno udaljenih;

- kratkotrajni ili predugo spavanje (više od 12 sati);

- prijem nekih priprema, (u ovom slučaju poželjno je savjetovanje liječnika).

Kakva je bazalna temperatura prije mjesečno prigoda za posjet ginekologu

Treba napomenuti da razlog posjećivanja liječnika ne može biti samo indikator temperature, nego treba obratiti pažnju na broj i trajanje obje faze ciklusa. Nemojte zanemariti savjete stručnjaka ako:

- bazalna temperatura se spušta, ili obratno, povećava tijekom cijelog ciklusa i ne mijenja prije menstruacije;

- u drugoj fazi bazalna temperatura prije mjesečnog porasta bila je manja od 0,4 °;

- ne postoji dovoljno brz porast temperature u sredini ciklusa;

- postoji abnormalna promjena u vremenskoj komponenti cikličkih faza - prva ne bi trebala trajati duže od 17 dana, a druga - manje od dvanaest.

Mjerenje i analiza bazalne temperature tijela prije menstruacije daju izvrsne rezultate pri razumnom planiranju željenog sastava obitelji, kompleksa dijagnostici hormonalnih poremećaja i raznih upalnih procesa, otkrivanje i liječenje neplodnosti. Učinkovitost metode je vrlo visoka, pod uvjetom da se poštuju stroga pravila za mjerenje i usporedbu podataka za najmanje tri ciklusa. Međutim, nemojte sami stajati, samo na osnovu primljene bazalne temperature očitanja prije mjesečne obrade, postavite dijagnozu i, još više, odredite liječenje. To bi trebalo riješiti stručnjak, a također će imenovati i dodatan pregled. Suvremene metode dijagnoze su dovoljne, a njihova pouzdanost je neupitna, a način istraživanja pomoću bazalne temperature zauzima njihovo vrijedno mjesto među njima.

Indeksi bazalne temperature prije, za vrijeme i nakon menstruacije

Željeti dijete za ženu je normalno, jer je ležaj potomstvo njezina prirodna funkcija. Možda je to razlog zašto je lijepši spol, koji stvarno žele zatrudnjeti, pa se raduju odgoditi menstruaciju. Ali ne uvijek kritični dani su odgođeni zbog začeća.

Ne radujte se prerano, ili ne biti uzrujan zbog dolaska menstruacije umjesto željenu trudnoću, trebali biste znati što bazalna temperatura bi trebala biti prije menstruacije, a neki dokazi oplođenog jajašca. To je zgrada temperature grafikon bazalne tjelesne će vam pomoći izabrati pravi trenutak za začeće i učiti o njegovu pojavu u ranim fazama.

Bazna temperatura (BT) je temperatura koja se mjeri odmah nakon noći. Provođenje mjerenja zahtijeva poštivanje nekih pravila, što ćemo sigurno osigurati u ovom članku.

Zašto izmjeriti BT - zašto se čitanja mijenjaju

Mjerenje bazalne temperature i sastavljanje odgovarajućeg rasporeda omogućit će ženi da procijeni stanje njezinog reproduktivnog sustava. Budući da je tijelo svakog člana poštenog seksa u svom vlastitom režimu, onda će raspored svake dame izgledati drugačije. Parametri BT mogu utjecati ne samo na karakteristike tijela i na prisutnost patologija, već i na dan ciklusa.

Da biste dobili punu sliku, potrebno je promatrati promjene u BT najmanje 4 mjeseca. Mjerenja po 1 ciklusu neće omogućiti točne izračune. Nije važno koliko je točno mjerenje učinjeno: to može biti oralna, vaginalna ili rektalna temperatura, glavna stvar je da svaki put mjerenje provodi slično kao i prethodna.

BT raspored može mnogo reći liječniku:

 • najčešće se ove vrijednosti koriste za određivanje trudnoće kada se menstruacija odgađa;
 • moguće je saznati jesu li jajne stanice sazrele, tj. prema rasporedu, vidljiv je trenutak ovulacije;
 • možete odrediti prisutnost ginekoloških bolesti i upalnih procesa;
 • utvrđuje funkcionalnost endokrinog sustava;
 • procjenjuje se razina oslobađanja hormona u jajnicima.

Ako žena dugo ostane trudna, održavanje BT rasporeda pomoći će utvrditi postoje li abnormalnosti u reproduktivnom sustavu, kao što su:

 • hormonska neravnoteža, koja ne dopušta da embrij dobije uporište u endometri;
 • skrivanje ginekoloških bolesti koje uzrokuju neplodnost;
 • neplodnost zbog nepostojanja ovulacije po sebi;
 • problemi u endokrinom sustavu.

Mjerenjem BT, moguće je značajno povećati šanse za začeće, neke žene koriste takvu grafiku kako bi zamislile bebu određenog seksa.

Treba imati na umu da je nemoguće samostalno napraviti dijagnozu na osnovi očitanja osnovne temperature, potrebno je provesti laboratorijske i instrumentalne testove kako bi se potvrdili. Samo liječnik može izvesti točnu dijagnozu.

Pravila mjerenja

Za mjerenje osnovne temperature dali su najpouzdanijih informacija, potrebno je odabrati pravi trenutak za mjerenja, odnosno vrijeme kada je temperatura najniža. Poštivanje sljedećih mjernih pravila za BT jamstvo je dobivanja točnih informacija:

 1. Bazalnu temperaturu treba mjeriti isključivo nakon buđenja iz sna, u trajanju od najmanje 5-6 sati bez prekida.
 2. Mjerenja su napravljena na takvim mjestima: vagina, rektum (najtočniji podaci), usta. Ako se mjeri u ustima, termometar treba staviti ispod jezika 5 minuta. Na drugim mjestima termometar treba držati 3 minute.
 3. Mjerenje se provodi svaki put u isto vrijeme, a širenje ne prelazi pola sata.
 4. Mjerite BT pomoću jedne metode i jednog alata. U ove svrhe, živa toplomjer je najprikladniji.
 5. Pripremite mjernu napravu od večeri. Termometar mora biti srušen i stavljen blizu kreveta tako da se sutra ne ustaje, ali odmah, kad budne, uzmite očitanja.
 6. Nakon buđenja, prije izvođenja mjerenja, ni u kojem slučaju ne možete izaći iz kreveta, protežu se i aktivno kretati.
 7. Vrijednost BT pogođena je svakim aktivnim pokretom i vremenom. Svakim satom nakon buđenja, diže se za 0,1 stupnjeva, pa je bezumno mjeriti danju i noću, rezultat će biti beskoristan.
 8. Ako se noćni san prekida iz bilo kojeg razloga, potrebno je izvršiti planirane zadatke, a zatim odspavati 3-4 sata, a zatim provesti BT mjerenja.
 9. Potrebno je uzeti očitanja u položaju za spuštanje, što podrazumijeva proizvod mjerenja, a da ne izlazi iz kreveta.
 10. Čim se ukloni termometar, odmah je potrebno snimiti očitanja na grafikonu.
 11. Ako se živa kolona na termometru nalazi između dva odjeljka, uzmite u obzir donju oznaku.
 12. Ako žena radi u noćnoj smjeni, trebate uzeti čitanja nakon jednodnevnog spavanja.
 13. Na je grafikon potrebno naglasiti sve incidente koji mogu utjecati na vrijednost mjerenja, takvi čimbenici uključuju intimni odnos dan prije, dugo ostati na cesti, povećanu tjelesnu temperaturu, uzimanje tableta za spavanje, hormonska ili sedativi i piće.
 14. Mjerenja se najbolje obavljaju prije 8 sati.
 15. Budući da raspored treba popuniti oko 3 mjeseca, mjerenja se dnevno, čak i na kritičnim danima.

Budući da se tijekom godine ženski reproduktivni sustav može opustiti 2 puta, u ovom trenutku ne postoji ovulacija, onda je moguće sumnjati u začeće samo kada grafikon pokazuje da je bio u ovom ciklusu.

BT standarda u različitim fazama

Za žensko tijelo, prirodno je da BT promijeni tijekom ciklusa. No, kako bi se utvrdilo što je normalno, mjerenje najmanje 3 mjeseca kako bi se dobili pouzdane podatke treba provesti. Razmislite koje su dopuštene vrijednosti WT u različitim fazama menstrualnog ciklusa, a to može značiti jedno ili drugo na temperaturi od sustavnih mjerenja, i koliko dana prije menstruacije njegova vrijednost počinje padati.

Za početak izrade rasporeda potrebno je prvi dan mjesečno, odnosno na ovaj dan je potrebno izvršiti prvi mjerenje. Njegova vrijednost u prvih nekoliko dana lagano se povećava, tako da u izračunima ta brojka ne sudjeluje. U prosjeku, bazna temperatura mjesečno može varirati u rasponu od 36,3-36,5 ° C, ova vrijednost može zadržati cijelu fazu prvog ciklusa. To su optimalni uvjeti za rast folikula pod utjecajem hormona estrogena.

Neposredno prije zrelog jajašca treba ostaviti jajnika, BT počinje padati za nekoliko desetina stupnja, a zatim se oštro povećava na 37-37.2 ° C. Povišenje bazalne temperature ukazuje na početak ovulacije i početak druge faze ciklusa, takvi pokazatelji mogu zadržati do kraja ciklusa.

Što će biti bazalna temperatura prije mjesečnog, ovisi o stanju jaja: da li je oplođena ili ne. Na mjestu probijanja folikula u ranu na zidu jajnika formira se žuto tijelo koje proizvodi hormonski progesteron. Od njega je u velikoj mjeri rezultat oplodnje. Pod utjecajem progesterona, BT se povećava na 37.0-37.5 ° C. Ovo je najbolje vrijeme za začeće. Prije kraja ciklusa, grafikon će naznačiti vrijednosti unutar takvih granica. Pri koncepciji, takve indikacije su zabilježene prije i poslije kašnjenja - ovo je najsigurniji znak početka trudnoće. Da biste potvrdili njezinu ofenzivu, možete dodatno upotrijebiti test.

Jedan tjedan prije ovog mjeseca, normalna bazalna temperatura može se držati oko 37 ° C, a najviša vrijednost ne smije biti veća od 37,5 ° C. Morate uzeti u obzir upozorenje da je 4-hnedelnom ciklus u ovom trenutku mogu doživjeti implantaciju prestanka - BT je smanjen za nekoliko desetinki stupnja u vrijeme popravljajući embrija u zid maternice. U tom slučaju, trudnica može osjetiti bol u donjem dijelu trbuha, a manja krvarenja također mogu ići. BT u vrijeme vezivanja embrija ne može ići daleko od svake žene, ali s vremenom je vrijednost još uvijek izjednačena. Ako nije došlo do oplodnje, razina progesterona pada, a to dovodi do smanjenja BT uoči menstruacije.

3 dana prije mjesečnog BT obično karakterizira pad od 3-5 desetaka stupnja. Norma u tom razdoblju bit će njegova vrijednost u rasponu od 36,7-37,1 °. No, općenito, za svaku ženu do mjesečne bazalne temperature će biti individualna.

Mjerenjem bazalne tjelesne temperature može se procijeniti usklađenost rada ženskog tijela, moguće je točno reći kada dođe vrijeme, najpogodniji za začeće, te odrediti dane u kojima se ne može koristiti zaštitu tijekom spolnog odnosa. Najbolje je mjeriti nekoliko ciklusa u nizu kako bi se postigla veća točnost rezultata.

Budući da rad ženskog tijela jako ovisi o hormonima, prirodno je da se zbog njihove razine BT vrijednost može povećati i smanjivati. Niska bazalna temperatura zabilježena je neposredno prije ovulacije i posljednjih dana ciklusa. U posljednjem slučaju, to znači da gnojidba nije došla i trebate se pripremiti za dolazak menstruacije. Ako bazalna temperatura ne pada u ovom trenutku, ali se drži na razini od 37 i pol, ili čak 38 °, to može ukazivati ​​na prisutnost upalnog procesa ili bolesti u tijelu. U trudnoći, BT ne povećava više od 37,2-37,5 ° C, što znači da je 38 ° C signal upozorenja za ženu, što znači da hitno morate potražiti liječnika.

Bazalna temperatura nakon mjesečno čuva u 36-36,9 ° C, ako ostane na ovoj razini tijekom ciklusa, onda ovaj mjesec reproduktivni sustav odlučila na odmor, budući da je pojava temperature ovulacije će rasti. U ovom ciklusu, trudnoća će biti nemoguća. Paničar je neophodan samo u slučaju da slična situacija ponavlja neke cikluse na brojku je prilika da se obratite za pomoć stručnjaku.

Tablica osnovne temperature mjesečno

TDB predstavlja grafikon konvencionalni linearni graf sa dvije koordinatne osi, pri čemu je X os broja dana u ciklusu, a na osi Y - vrijednosti temperature u stupnjevima, dijeljenjem vrijednost Y osi - 0,1 °, dok će vrijednost nula 35,7 ° C.

Svaki dan žena odmah nakon buđenja, odmah u krevetu, mjeri BT bilo kojom prikladnom metodom za njenu upotrebu istog termometra. Nakon što je primio vrijednost, stavlja točku na raskrižje dana ciklusa i čitanje na termometru. Zatim su ove točke povezane. Tako je moguće jasno pratiti sve promjene u BT-u za ciklus. Grafikon jasno pokazuje kada se diže, a kad padne.

Tijekom kritičnih dana, BT može biti 36,6 ° C, maksimalno 36,7 ° C, a zatim pada, a neposredno prije ovulacije ima najnižu vrijednost za nekoliko dana. Nakon oslobađanja jajašca u tijelu dolazi do oštrog skoka progesterona, nakon čega slijedi temperaturni skok koji doseže 37-37,2 ° C. Ova se razina održava tijekom 2. faze ciklusa, do novog ciklusa, a zatim se postupno smanjuje.

Uzroci abnormalnosti u bazalnoj temperaturi

Pokazatelji BT mogu odstupati od normalnih vrijednosti, karakteristične za ovu ili onu fazu ciklusa. Ako su odstupanja osnovne temperature značajna, onda je obavezno zatražiti savjet stručnjaka.

Odstupanja očitavanja temperature za patologije mogu biti kako slijedi:

 • Nedostatak progesterona - krivulja na grafikonu oštro se spušta. Temperatura može malo porasti, ali ne traje više od tjedan dana. Razlika temperature između faza je manja od 0,4 stupnja. Druga faza postaje kraća (ne 14, ali 10 dana), mjesečne one prerano dolaze;
 • endometritis. Uz upalu sluznice maternice u prvim danima ciklusa, BT raste do 37 stupnjeva, umjesto pada. S takvim simptomima možete saznati postoji li patologija, ali da biste je potvrdili morate se posavjetovati s liječnikom;
 • trudnoća problema. Ako BT slavi na 37 i pol stupnjeva, bez mjesečne, što upućuje trudnoću, ali su počeli krvavi „uočavanje” rodnice, to može biti znak spontanog pobačaja. Ako test ne potvrdi prisutnost trudnoće, može biti ektopična;
 • nema ovulacije. Kada su mjerenja slučajno raspoređena, onda skočite, a zatim pada, u ovom ciklusu ovulacije nije bilo koncepcije. Ako ponavlja nekoliko ciklusa u nizu, savjetovanje ginekologa je obavezno;
 • može se dijagnosticirati upala nosača kada se čak iu prvoj fazi mjeri visoka bazna temperatura od 37 °, potvrda prisutnosti upalnog procesa je povećanje BT-a na 38 stupnjeva u drugoj fazi ciklusa.

Kada se uzmu hormonske kontraceptive, sastav BT rasporeda neće biti učinkovit, budući da ti pripravci značajno iskrivljuju mjerne vrijednosti.

zaključak

Bazalna temperatura, mjerena svim pravilima, omogućuje ženi da riješi mnoga pitanja vezana za začeće i zdravlje njenog reproduktivnog sustava. Stoga, kako bi se pravilno izradio plan BT, trebao bi svaki predstavnik fer spolnog odnosa.

Za Više Članaka O Mjesečna